POFTA DE CIOCOLATA de Care Santos
Cu “Pofta de ciocolata” m-a ademenit tot Adelina 😄 La prima vedere am fost sceptica: colecția
“Raftul Denisei” prea îmi suna a romance și melodramatism, iar eu sunt mai mult
omul cartilor…aspre; iar coperta-fotografie e și ea prea “comerciala” pentru
gustul meu. Dar nu face nimic, eu citesc cam tot ce-mi cade în mana pentru ca
dacă nu îmi place, la fel de ușor abandonez cartea…de tot sau pentru o
perioada.
Așadar am citit în toamna cam jumătate din roman. M-am oprit
la momentul în care am ajuns la a doua scena de sex explicit și cam deocheat
(altele nu mai sunt!), contrastând cu restul povestirii care de fapt ma
captivase.
Si ieri am aflat ca scriitoarea Care Santos își lansează în
România de 1 martie cartea “Jumatate de viata”. E fantastic cați scriitori
contemporani au succes. Înseamna ca lumea chiar citește și cumpăra cărți. Si în
jurul meu am o mulțime de cunoscuți care citesc; sper sa găsesc joi pe cineva
disponibil sa ma însoțească la Humanitas Cismigiu…mai ales ca se lasă și cu
degustare de ciocolata și vin, pe lângă autografe.
Pana una-alta, am pus mana din nou pe “Pofta de ciocolata”.
Romanul reunește trei episoade din secole diferite : XXI,
XIX, XVIII, presărate cu diverse intrigi și povesti de dragoste. Aceste trei
povesti aparent complet separate în spațiu și timp au totuși un liant fizic,
palpabil, care este nici mai mult nici mai puțin decât o ciocolatiera, un vas
din cel mai fin porțelan manufacturat special pentru una din fiicele regelui
Franței. Si de asemenea, sunt unite prin
muzica clasica, spectacolele de opera erau urmărite cu aceeași pasiune atât în
anii 1800, cat și în 2000 la același Gran Teatre del Liceu de pe Rambla.
Prima povestire e cea mai consistenta și mai întinsa ca
număr de pagini. Are în centru un trio conjugal mai neobișnuit. Cartea începe
în Barcelona anilor 2000. Sara este o femeie în floarea varstei care are tot ce
își putea dori: un soț atent, doi copii minunați, o afacere înfloritoare cu o
ciocolaterie tradiționala moștenire de familie. Totuși, tânjește de ani de zile
după marea iubire din tinerețe, Oriol Pairot, cel mai bun prieten al soțului
sau, Max.
In următoarele povestiri facem pași mari înapoi în timp pe
urmele ciocolatierei pe care Sara o descoperise într-un anticariat în noaptea care
a marcat începutul prieteniei cu cei doi tineri, Max și Oriol, cu toții colegi la
cursul de ciocolatieri.
Dincolo de personaje și intrigi, cartea m-a cucerit mai ales
cu abordarea acestor “placeri” ale vieții care sunt ciocolata și muzica. O sa
aflați detalii foarte agreabile și ușor digerabile despre procesul de fabricare
a ciocolatei, despre pasiunea de a crea rețete noi prin combinarea inedita a
condimentelor, despre dulciuri tradiționale în Spania precum torrones- specific catalan, oferit cu
deosebire la sărbătorile de iarna, ensaimada,
mona.
POFTA BUNA LA CITIT ȘI DEGUSTAT e tot ce mai am de zis azi!
Comentarii
Trimiteți un comentariu